Lézervágó Vízvágó Plazmavágó Lángvágó Marógép Műanyag lézer Nikecell vágó
Fax és Tel:+36 24 489 985 +36 30 9 334 561 +36 30 9 624 772 info@powercontrol.hu GPS 47.314264 218.97859

Home                            Tel : 06 30 9 334 561                  06 30 9 624 772

SPI lézervágó berendezések

Általános áttekintés

Az SPI története a mélytengeri hírközlés különleges igényeinek is megfelelő megoldásaival kezdődött. Földrészek közt a tengerek mélyén extrém körülmények közt is hibátlanul működő lézeres eszközök kifejlesztése volt a cél.  Köszönhetően a kőkemény elvárásoknak rendkívüli paraméterekkel rendelkező technológia került kifejlesztésre. Azt mindenki el tudja képzelni, hogy a tenger mélyére beüzemelt lézereknél megengedhetetlen a paraméterek ingadozása, a meghibásodásról nem is beszélve. A kijavításra nincs mód, illetve csak horribilis összegekért valósítható meg, miközben a felhasználó máris dollár milliókban kezdheti kalkulálni a veszteségeit. Az SPI lézerei így a megszokott 40-50 ezer üzemórás élettartammal szemben 450.000 órát ígérnek.

Ez a fejlesztés ma már az iparban is elérhető, semmit sem csorbítva azon előnyökből, mint a meghökkentően kis méret, extrém sugárminőség, hőmérséklet független teljesítménystabilitás, egyszerű integrálhatóság, sokoldalú felhasználhatóság, átlátható szoftveres kezelhetőség és nem utolsó sorban a kiváló ár/érték arány.

A lézer működése

2002-es megjelenésükkor a fiber lézerek még csak 50mW teljesítménnyel rendelkeztek, de a piaci igények nyomására a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára eljutottunk a 400 Wattig.

Az R4-es modellek 2007-ben kerültek ki a piacra, elnevezésük a 4. generációs fiber technológiára utal. Ennek alapja a szendvics struktúrájú üvegszáloptikában megvalósított, két irányból történő diódapumpált gerjesztés, ami három üvegszál vezetőben jön létre.

A kis helyigényű elrendezés magas hatásfokú, kiváló sugárminőségű lézerfény kilépését valósítja meg. A gerjesztő üvegszálas tekercsek egymás utáni, sorba kötött elrendezésével érik el az energia megsokszorozását, így lehetővé téve a nagy kimenő teljesítményt. A modell képes folyamatos (CW) és impulzus üzemű működésre is.

Az SPI 25W –tól 200W –ig kínálja folyamatos üzemű léghűtéses forrásait, de ha az alkalmazás úgy kívánja, vízhűtéssel akár 400W is rendelkezésre áll. Energia fogyasztása alacsony, így a 200W-os kivitel kevesebb, mint 1 kW felvett teljesítményt igényel az 1 fázisú, 230V –os hálózatról, miközben akár 2 mm vastag rozsdamentes acéllemezt is képes átvágni.

A források teljesítménytől függetlenül 19”-os rackben kerülnek elhelyezésre, melyből a flexibilis lézerfény kábelen keresztül történő sugártovábbításnak köszönhetően egyszerű technológiai integrálást tesz lehetővé a felhasználóknak. A meglévő CNC vezérlésű vágógépekre is könnyen integrálható, hisz mindössze egy RS232-es port is elég a vágási paraméterek kézbentartására. A meghibásodás valószínűsége csekély és karbantartásra sincs szükség.

 

A lézer működését egy egyszerű példán keresztül tudjuk szemléltetni. Biztosan mindenki emlékszik még gyerekkorából arra a kísérletre, játékra, mikor a nagyító segítségével a napfényt egy kis pontba fókuszálva értük el, hogy a fa, vagy papír felizzon, meggyulladjon. A lézer is hasonló elvet követ. A berendezésből kilépő nyers sugarat a fókuszáló optika segítségével egy pontba fókuszáljuk, így érjük el a nagy teljesítmény sűrűséget kis területen, mely ezáltal alkalmassá válik az anyagmegmunkálásra. Fókuszáló optikából több tipus létezik, attól függően, hogy mekkora anyagvastagságot szeretnénk átvágni, vagy mennyire finom megmunkálást akarunk elérni. Az 1. ábra jól szemlélteti a fókusztávolság változásának hatását. A fókusztávolság növekedésével ugyan nő az átvágható anyagvastagság, de vele arányosan nő a foltátmérő is, ezáltal csökken az energiasűrűség, mely így több energia bevitelét igényli. A mindenkori kialakítás nagyban függ a megmunkálandó anyagtól, annak vastagságától. A megfelelő optika kiválasztáshoz állunk szíves rendelkezésükre.

                                                           1. ábra

 

Láthatjuk, hogy a fókusztávolság mindenkori megtartása, sarokpontja a lézeres megmunkálásnak, a maximális eltérés körülbelül 0,5-1mm lehet. Ennek elérésére többféle vágóoptika is rendelkezésre áll:

- Nagy pontosságú CNC gép, valamint megbízható vágóasztal esetén elegendő egy rögzített vágófejes megoldás.

- Azonban többnyire a megmunkálandó anyag vastagsága nem egyenletes a teljes felületen. Ekkor olyan vágóoptikát alkalmazhatunk, mely egy kiegészítő elektronika segítségével képes Z irányban követni az egyenetlenségeket.

 

Az érzékelést a vágófejbe beépített kapacitív szenzor végzi, mely 0,1 mm-es pontosságot biztosít. A magasság érzékelő egység kezelőszerveivel, de akár ezen keresztül, számítógépes kapcsolattal is szabályozhatjuk a Z értéket. A 2.ábra az érzékelő egységet szemlélteti.

                                                           2.ábra

Lézeres vágás

A lézeres vágás a fókuszált lézersugárral történik. Fontos megjegyeznünk, hogy a vágáshoz segédgázok felhasználása szükséges. A segédgáz lehet nitrogén, oxigén valamint argon.

A segédgázoknak két szerepe van:

- Tisztántartják az optikát

- Aktív szerepet játszanak az anyag vágásában

 

A vágóoptika végén egy dűzni található, mely a segédgázt koncentráltan a vágási élbe továbbítja. A lézer által felhevített fémet, lágyacél esetében – a lángvágáshoz hasonlóan- oxigén gázzal égetjük el.

 

Az aluminiumnál és rozsdamentes acélnál nitrogén segédgázt alkalmazunk, - nagy nyomáson - hogy az olvadáspontig hevített fémet a vágási élből kifújja. A lézerek azon anyagokat képesek megmunkálni, melyek azt elnyelik. Az SPI Fiber lézerei 1064 nm-es tartományban üzemelnek, ez az emberi szem számára láthatatlan.

 

A következő táblázat tájékoztató jelleggel mutatja be a különböző anyagok vágási paramétereit.

 

 

Anyagvastagság (mm)

 

Teljesítmény

Rozsdamentes acél

Lágyacél

Előtolási sebesség (m/perc)

100 W

0,7

1,5

1,5

200 W

2

3

1,5

400W

4

6

1,5

 

Lézervédelem

Mint már korábban említettük, a lézer berendezés nem látható tartományban üzemel. A lézersugár a szembe jutva károsítja azt, így mindenféleképpen szükséges valamilyen védelem a dolgozók számára. Az egyik megoldás, hogy a lézerberendezés egy elszeparált teremben található, ahova a dolgozók csak speciális lézervédelmi szemüvegben léphetnek be munkavégzés céljából. Ha ezen feltételek nem adottak, a lézeres vágógépet egy (fém) paravánnal kell körülvenni, az ott dolgozók pedig lézervédelmi szemüvegben léphetnek a paravánon belülre. Javasolt egy olyan munkahely kialakítása, ahova belépve, -egy biztonsági kört megszakítva - a lézer kikapcsol, így megelőzve a balesetet.

Ha szeretné megtudni, hogy a lézer hogyan illeszthető az Ön technológiájába, akkor jelentkezzen és mi szaktanácsadásunkkal állunk szíves rendelkezésére.

Tel : 06 30 9 334 561                  06 30 9 624 772

 

Műszaki adatok:

 

Megnevezés

Lézerforrás megnevezése (a szám a lézerteljesítmény Watt-ban)

TruCoax 2000

TruFlow 2700

TruFlow 3200

Átvágható lágyacél vastagsága

12 mm

15 mm

20 mm

Átvágható INOX vastagsága

4 mm

6 mm

12 mm

Átvágható alumínium vastagsága

3 mm

5 mm

8 mm

Áramfelhasználás hűtővel

20-40 kW

23-50 kW

26-53 kW


 

TRUMPF szilárdtest lézerek

A szilárdtest-lézerekre jellemző, hogy a lézer aktív anyaguk egy kristály, általában
 Nd-YAG vagy Nd-YVO kristály. A kristályt optikailag gerjesztve jön létre a lézerfény, ami alkalmas különböző anyagok megmunkálására. A gerjesztés módja meghatározza a lézer típusát. Az ívlámpával gerjesztett lézerek folyamatos üzemben működnek: a kisugárzott fény folyamatos, nincs megszaggatva. Villanó lámpát használva impulzus üzemben működik a lézer, a lámpa felvillanási üteme határozza meg a lézerfény frekvenciáját. Speciálisabb energiaközlési mód az, amikor a kristályt nagy energiájú lézerdiódákkal gerjesztjük. Ebben az esetben a diódák fénye folyamatos, de a lézer felépítésétől függően a kilépő lézerfény lehet impulzusos is, ezek az ún. Q-kapcsolt lézerek. A TRUMPF szilárdtest lézerekre jellemző
 a magas sugárminőség, a hosszú élettartam és az alacsony üzemeltetési költség. Ezeknek a lézereknek az egyik legnagyobb előnye, hogy a lézerfény optikai kábeleken továbbítható a sugárforrástól a megmunkálás helyéig. Ennek köszönhetően rugalmasan integrálhatóak
 gyártósorokba és könnyen kombinálhatóak ipari robotokkal. Lézer fénykábelek A TRUMPF szilárdtest lézerek egyidejűleg maximum hat fénykábellel működhetnek. A kábelben lévő szál magátmérője a sugárminőséggel összefügg, mely a munkatávolságot határozza meg. Minél jobb a sugárminőség, annál nagyobb munkatávolság illetve nagyobb fókuszmélység
 érhető el azonos foltátmérő mellett. Ennek nagy előnye, hogy a hegesztési folyamatok során keletkező megolvadt anyag cseppek nem szennyezik az optikát. Az optikai kapcsolók segítségével a sugár egyik kábelről a másikra 50 ms alatt tud átváltani, valamint a sugár meg is osztható egyidejűleg több kábel között fix-, illetve állítható sugárosztókkal. A sugárkapcsolás és megosztás tetszőlegesen is kombinálható. Ennek eredményeképpen egy lézer akár több, különálló munkaállomást is kiszolgálhat, illetve egyidejűleg különböző típusú folyamatokat is végezhet, úgy mint hegesztés és vágás. Ez a technológia a TRUMPF specialitása már évek óta, folyamatos fejlesztés és optimalizálás alatt áll. Fókuszáló optikák
 szilárdtest-lézerekhez A lézersugár csak a fókuszáló optikával együtt képes szerszámként funkcionálni. A lézerfény, miközben áthalad az akár 50 méteres kábelen, nem veszít a fókuszálhatóságából. A fókuszáló optika végzi a sugár egy fókuszpontba történő koncentrálását.

 

A TRUMPF különféle

optikákat ajánl az alkalmazások

széles köréhez

A CFO (Irányított Fókuszáló Optika) esetén  minden funkció elektromosan monitorozott, és a Telepresence-en keresztül is elérhető. A védőüveg szennyezettsége ebből következően online nyomon követhető. A programozható fókuszáló optika (PFO) a sugarat egy kétdimenziós, beprogramozott útvonal mentén mozgatja. A sugár két útvonal között néhány milliszekundum alatt képes átugrani. Ez azt jelenti, hogy a lézer akár megszakítás nélkül is  épes hegeszteni. Egy robot segítségével a PFO munkaterülete jelentősen megnövelhető. A robot mozgása és a PFO sugárterelése megfelelően összehangolható. Ez a ”röptében hegesztő” rendszer teljesen új lehetőségeket nyit, és lézer kihasználtságát nagymértékben megemeli. Termékeink között találhatóak ezeken kívül a vezérlés nélküli hegesztő-, és vágófejek (BEO).  

TRUMPF LASERNETWORK

A TRUMPF LASERNETWORK lehetővé teszi a lézereszközök és munkaállomások egymás közti kommunikációját. Ez nagyban megnöveli a termelékenységet és a rendelkezésre állást. A lézer fénykábel segítségével egy lézereszköz több megmunkáló állomáshoz is képes lézersugarat juttatni. Ha a termelésben több lézer is működik párhuzamosan, akkor ezek képesek egymás feladatát átvenni, illetve egymást kisegíteni. A TRUMPF LASERNETWORK garantálja, hogy a lézer kommunikálni fog a robotokkal és/vagy a munkaállomásokkal, valamint más lézerekkel, illetve ezek robotjaival és munkaállomásaival is. Egyszerűen összefoglalva, a munkaállomás megkéri a neki szükséges lézerenergiát a hálózatra kötött lézereszközöktől. Ha egy lézereszköz karbantartás miatt leáll, a többi képes a feladatait ideiglenesen átvenni. Ehhez egyszerűen a lézer fénykábelt át kell dugni a megfelelő kimenetbe. A programokban nincs szükség semmilyen módosításra. A hálózat észleli a változást, és automatikusan reagál az új követelményekre. Ez nagyon fontos az összetett rendszerek biztonságos üzemeltetése szempontjából.

A lézervezérlés

A TRUMPF szilárdtest-lézerek a TRUMPF legújabb generációs lézervezérlőivel kerülnek felszerelésre. Egy központi vezérlőegység kezeli nem csak a sugárforrás vezérlő funkcióit, de irányítja és ellenőrzi a sugárelosztó komponenseket is. A megjelenítésre és a programozásra egy szokványos, Windows alapú PC alkalmazható. A lézer teljesítménye szükség esetén modulálható. Követhet egy előre megtervezett felfutási élet, vagy akár egy külső online jelet is. Teljesítmény felfutások és sebesség függő lézerteljesítmény ugyanúgy programozható, mint alkalmazásfüggő teljesítmény szekvenciák vagy impulzus- csomagok. Az egyedi alkalmazásokhoz akár 200 különböző program is tárolható, melyek mindegyike tartalmazza a lézer paramétereket és a sugárelosztó utasításokat. A programok akár manuálisan, akár külső vezérlő jellel indíthatóak.  

A lézervezérlés

A TRUMPF szilárdtest-lézerek a TRUMPF legújabb generációs lézervezérlőivel kerülnek felszerelésre. Egy központi vezérlőegység kezeli nem csak a sugárforrás vezérlő funkcióit, de irányítja és ellenőrzi a sugárelosztó komponenseket is. A megjelenítésre és a programozásra egy szokványos, Windows alapú PC alkalmazható. A lézer teljesítménye szükség esetén modulálható. Követhet egy előre megtervezett felfutási élet, vagy akár egy külső online jelet is. Teljesítmény felfutások és sebesség függő lézerteljesítmény ugyanúgy programozható, mint alkalmazásfüggő teljesítmény szekvenciák vagy impulzus- csomagok. Az egyedi alkalmazásokhoz akár 200 különböző program is tárolható, melyek mindegyike tartalmazza a lézer paramétereket és a sugárelosztó utasításokat. A programok akár manuálisan, akár külső vezérlő jellel indíthatóak.

Szerviz és Telepresence szolgáltatás

A Telepresence egy, a TRUMPF világszerte elérhető, egyedülálló szolgáltatása. Több mint 1000 mérési érték tárolódik a Telepresence segítségével, és a működési és vezérlési paraméterekkel együtt hozzáférhető bármikor modemen keresztül. A vevő kívánságának megfelelően lehetséges az is, hogy a TRUMPF egy specialistája a Telepresence-en keresztül megelőző karbantartást végezzen a lézeren, így a hibák gyorsan diagnosztizálhatóak, kiértékelhetőek és az esetek többségében azonnal orvosolhatóak. A legtöbb szervízkiszállásra így nincs többé szükség, és az állásidők jelentősen csökkenthetőek. A TRUMPF 23 országban tart szervízcégeket. A Telepresence segít optimalizálni a szervizkiszállás előkészületeit, és hatékony segítséget nyújt a helyszínen dolgozó szerviztechnikusnak is.  

Disk lézerek

A disk lézer a szilárdtest lézerek és a félvezető lézerek briliáns kombinációja. A félvezető lézer biztosítja a magas pumpálási hatásfokot, míg a szilárdtest lézer a jó sugárminőségért felelős. Az eredmény a magas teljesítmény és jó sugárminőség kombinációja, amely a teljes teljesítménytartományban állandó. A csökkentett fókuszátmérőnek köszönhetően a disk lézerekkel nagyobbak az előtolási sebességek és rövidebbek a ciklusidők, minek hatására alacsonyabb hőterhelés érhető el. Ez kimondottan előnyös alumínium hegesztésénél, vagy vékony fémlemezek vágásánál. A disk lézereket a lámpapumpáltakhoz képest nagyobb hatásfok (25% fölött) jellemzi, mely alacsony energiafogyasztást tesz lehetővé. A korszerű dióda-lézerek hosszú élettartamúak és megfelelő teljesítmény tartalékuk van, melyeket dióda-pumpamodulokba szervezve szükség esetén a kieső forrás feladatát is át tudják venni.  6

Lézerberendezés HL 383 D HL 556 D HL 703 D HL 1003 D

Lézerteljesítmény* [W] 380 550 700 1000

Sugárminőség [mmomrad] 12 25 12 12

Lézerfény kábel [μm] 300 600 300 300

Lézerberendezés HL 1106 D HL 2206 D HL 3306 D HL 4406 D

Lézerteljesítmény* [W] 1100 2200 3300 4400

Sugárminőség [mmomrad] 25 25 25 25

Lézerfény kábel [μm] 600 600 600 600

Technikai adatok:a munkadarabon, a lámpa teljes élettartama alatt szabályozva. A max. kimenő teljesítmény és a lézerteljesítmény közötti eltérés aszabályzásra fenntartott tartalékból adódik.

A TruDisk lézerek előnyei:

Nagy kimenő teljesítmény szabályozott, ismételhető sugárminőséggel

Nagy munkatávolság mellett is kis fókuszátmérő

Nagy munkaterület a programozható fókuszáló optikával (PFO)

Teljesítményszabályozás a megismételhető műveleti eredményért

A fénykábel működés közben is csatlakoztatható

Érzéketlenség a munkafolyamatból adódó lézerfény-visszahatásokra

Egyszerű pumpamodul-csere; három perc alatt

Hűtőkompresszor integrációjának lehetősége

Alacsony energiaigény a magas hatásfoknak köszönhetően

Akár hat fénykábel, vagy a TRUMPF LASERNETWORK hálózata is csatlakoztatható

Hosszú fénykábelek használatának lehetőségeásának jogát

a TLézerberendezés TruDisk TruDisk TruDisk TruDisk TruDisk TruDisk

1000 2002 3002 4002 6002 8002

Lézerteljesítmény* [W] 1000 2000 3000 4000 6000 8000

Sugárminőség [mmomrad] 2 8 8 8 8 8

Lézerfény kábel [μm] 50 200 60 200 200 200kai adatok:

Impulzusüzemű szilárdtestlézerek

A TRUMPF-féle impulzusüzemű szilárdtest- lézereket mind az iparban, mind a mechanikai workshop-okban használják. Költséghatékonyságukkal és tartósságukkal az elmúlt évtizedek alatt számos ágazatban bizonyítottak: a precíziós gépészetben, elektronikában, elektrotechnológiában, gyógyászatban, szerszámiparban és az autóipari beszállítóknál. Az impulzusüzemű lézereknél a munkadarabon mérhető átlagteljesítmény mellett energiáról kell beszélni. Az impulzusok teljesítménye, és időtartama mellett azok ismétlési frekvenciája is meghatározza a megmunkálás eredményét. Ezekkel a berendezésékkel ”energia adagokban” lehet hegeszteni, mely rendkívül kis hősokkzónát illetve finom felbontású varratot eredményez. A TRUMPF az impulzusüzemű szilárdtestlézerek két családját fejlesztette ki:

HL 101P fúrólézer

TruPulse lézerek

HL 101 P fúrólézer

Az Impulzus üzemű HL 101P lézerberendezés minden jellemzője a különböző fúrási illetve precíziós vágási feladatokhoz illesztett. Rövid impulzus időtartamok, nagy impulzus ismétlési ráta és nagy impulzusok közti stabilitás jellemzi ezt a berendezést. A választott fókuszátmérő és fókuszhelyzet állandó és független a lézer kimenő teljesítményétől. A HL 101P-nél az impulzusok szélessége 80μs és 1ms között, az impulzus teljesítmény pedig 8 kW-ig állítható. A munkafelületen mérhető névleges lézer teljesítmény (80 W) úgy lett meghatározva, hogy az a gerjesztő lámpák teljes élettartama alatt garantálható legyen. Ez azt jelenti, hogy mindig ugyanaz az eredmény érhető el a munkafolyamat során. A fókuszpont mérete és pozíciója a beállított teljesítménytől függetlenül mindig állandó. Ez garantálja a hegesztési pontok és varratok minőségének állandóságát. A nagy impulzusteljesítmény segítségével az olyan anyagokat, mint például a wolfram, vagy a molibdén magas olvadási hőmérséklettel lehet hegeszteni, de az olyan anyagok is hegeszthetők, melyekről nagy a visszaverődés, vagy jó vezetők. Ilyen anyag például a réz. Kitöltő anyag használata is lehetséges. Az impulzus energia pontosan szabályozható. A lézer eltérítő rendszerébe épített érzékelők segítségével garantálható az értékek folyamatos mérése és feljegyzése.

Lézerberendezés HL 101 P

Átlagteljesítmény* [W] 80

Max. impulzus 8

teljesítmény [W]

Max. impulzus energia [J] 8

Impulzus időtartam [ms] 0,08–1,0

Impulzus időtartam [ms] 0,08–1,0

Sugárminőség [mmomrad] 4

Lézerfény kábel [μm] 100/150

Technikai adatok:

TruPulse lézerek

Az új generációs TRUMPF impulzusüzemű lézerek kombinálják az évtizedes tapasztalatot a legújabb technológiával. Minden paraméternél javulás tapasztalható az előző generációhoz képest. A gyors valós idejű teljesítményszabályozás nagyfokú pulzusok közti stabilitást és pontos reprodukálhatóságot garantál. Az impulzus ismétlési frekvenciát a maximális impulzus energia és az átlagteljesítmény limitálja. Az új vezérlőrendszer kiterjesztett impulzus alakformálást, és a frekvencia növelésének érdekében, az átlagteljesítmény rövid ideig tartó jelentős meghaladását teszi lehetővé. Ez a munkacikluson belüli hegesztési időt minimalizálja. Az érintőképernyővel és forgató-nyomógombbal történő működtetés nagyon egyszerű és könnyen  elsajátítható. Az operátor-panel eltávolítható, és akár a megmunkálás helye mellett is használható. A kompakt kivitelű mobil berendezések bármilyen gyártási környezetben használhatóak, és elérhetőek opcionális víz, vagy levegő hőcserélővel is.  A TruControl 1000 vezérlő program teljesen új. Akár 200 program is tárolható, valamint a támogató funkciók a szoftvert kiváltképp felhasználó-baráttá teszik. Az impulzus formák grafikusan szerkeszthetők és hasonlóan egyszerűen skálázhatók. Egy impulzus folyam rámpázása például csupán egy paranccsal megvalósítható. A szoftver frissítése USB-porton vagy online megvalósítható. Amennyiben hiba történik, a True- Control 1000 mélyreható analízist tesz lehetővé. A Telepresence (távjelenlét) szolgáltatás segítségével az analízist egy TRUMPF képviselet is elvégezheti.  lézerberendezésben több mint 500 paraméter van felügyelve és mérve, illetve szükség esetén biztonságosan a TRUMPF-nak küldve. Ennek segítségével a legtöbb hiba orvosolható, és a szervíz beavatkozás optimálisan előkészíthető.

Impulzus üzemű, Q-kapcsolt TruMicro lézerek

Mindegy hogy vágásról, strukturálásról, anyageltávolításról vagy fúrásról van szó, a lézerek egyre gyakrabban kerülnek alkalmazásra a mikromegmunkálások terén. A TRUMPF bemutatja az új, innovatív szilárdtest lézereket, a TruMicro lézercsaládot, amelyet kifejezetten ilyen típusú feladatokra hegyeztek ki. Ez a lézertípus Q-kapcsolt működése miatt rendkívül rövid ideig tartó kW-os impulzusok előállítására képes. A lézerek dióda pumpált, Q-kapcsolt kivitelűek és néhány rendkívül figyelemre méltó tulajdonsággal rendelkeznek:

Difrakció-határolt sugárminőség

Rövid impulzusok 10 és 80 ns között

Az impulzusok egyesével változtathatóak

Legkiválóbb impulzus energia stabilitás és átlagteljesítmény

Legkiválóbb lézersugár helyzet és alak stabilitás

Az eredmény:

A legjobb pontosság és reprodukálhatóság az ipari környezetben. A TruMicro lézerek kiváló tulajdonságai leginkább nagy pontosságot és ismételhetőséget igénylő anyageltávolítási feladatoknál használhatóak ki. Megmunkálhatóak vele félvezetők, kerámiák és mindenféle fém. Alkalmazási példa: Hengerfej palástfelületének vagy napelemek megmunkálása. A TruMicro sorozatú lézerek a tápegységből és a lézerfejből állnak 

TRUMPF CO2 lézerek

A CO2 lézerek felépítése nagyban eltér a szilárdtest lézerekre jellemző belső szerkezettől. Ezekben egy CO2-N elegy töltetű cső található, amit a gáztérbe bevezetett nagyfeszültség hatására kialakuló ív gerjeszt. A CO2 lézerek jellemzője a nagy teljesítmény melletti jó sugárminőség, a robosztus kivitel és a megbízható működés ipari körülmények között is. A TRUMPF több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a CO2 lézerek fejlesztésében és gyártásában. Világszerte több, mint húszezer TRUMPF TruFlow lézer biztosítja a magas fokú minőséget és megbízhatóságot az ipari termelésben. 700 W-tól kezdve akár 20 kW-os teljesítményig állnak rendelkezésre a TruFlow lézerek. A diffúziós hűtésű, zárt (sealed) kivitelű TruCoax lézer ötvözi a nagy teljesítményt a kiváló lézer minőséggel.

 Hullámhossz 10,6 μm, továbbiak igény szerint

Kimeneti stabilitás a névleges teljesítmény függvényében ± 2%

Folyamatosan változtatható kimenet 5%–100%-a a névleges teljesítménynek (modulációs mód)

az impulzusfrekvenciától függően Lézer impulzusszélesség 10 μs–cw

Laser gas in L/hr (cu ft/hr) He, N2, CO2: 13, 6, 1

(0.46, 0.22, 0.04)

TruFlow 8000 – TruFlow 20000

A lézerek széles skáláját felvonultató TruFlow sorozat felfogható valóságos hegesztő erőműként is. A rezonátor nagyfokú termodinamikus stabilitása lehetővé teszi a szélsőséges körülmények közötti ipari alkalmazást. Kategória TruFlow CO2 Lézer Termék TruFlow 8000, TruFlow 12000, TruFlow 15000, TruFlow 20000 Felhasználási terület Hegesztés, felület megmunkálás Komplett rendszerek TruLaser Cell Serie 7000 TRUMPF LASERCELL 1000 PowerTrain TRUMPF LASERCELL 1005

TruFlow 15000     TRUMPF TruFlow lézerek

TRUMPF TruFlow lézerrendszereket kiemeli a különösen magas megbízhatóságuk és költséghatékonyságuk. A különösen modern, felügyeletet nem igénylő mágnescsapágyas radiális turbó ventillátorok biztosítják a gáz hatékony áramlását, ezáltal pedig a kiváló hűtést és az optimális hatásfokot. A TruFlow sorozat moduláris felépítésű és az összeállításuk igény szerint módosítható. Az opcionálisan rendelhető HQ lézereket a fizikai határokat megközelítő sugárminőség jellemzi. A TruFlow lézerek lehetőséget biztosítanak a Teleservice-n keresztüli felhasználóbarát vezérlésre. Mindezek mellett az Ön saját rendszerébe történő OEM integrációs lehetőséget is biztosítjuk. Magától értetődik, hogy az ehhez szükséges összes szakmai ismeretanygot és későbbi támogatást is biztosítjuk. 

TruFlow 700 –TruFlow 7000

Univerzális CO2 lézer hegesztéshez, vágáshoz Sok ezer TRUMPF lézer nagy sikerrel működik világszerte – mind a saját lézer rendszereinkben, mind pedig a felhasználók saját rendszereibe integrálva.  A TRUMPF az összes minőségi és megbízhatósági kívánalmat tejesíti.  

Kategória TruFlow CO2 Lézer

Termék TruFlow 700, TruFlow 1200,

TruFlow 1500, TruFlow 2000,

TruFlow 2700, TruFlow 3200,

TruFlow 4000, TruFlow 5000,

TruFlow 6000, TruFlow 7000

Felhasználási terület Vágás, hegesztés felület megmunkálás

Komplett rendszerek 2D lézer rendszerek

TruLaser 7025 / 7040

TruLaser 5030 classic / 5040 / 5060

TruLaser 3530

TruLaser 3030 / 3040 / 3060

TruLaser 2525

3D lézer rendszerek

LASMA

TruLaser Cell Series 7000

TRUMPF LASERCELL 1005

TRUMPF LASERCELL CUT 5

TRUMPF LASERCELL 1000 PowerTrain

TRUMPF LASERCELL 6005

Csővágó rendszerek

TruLaser Tube 5000

TruLaser Tube 3000

A TruFlow lézerek kategóriái: 14

TruFlow 8000 12000 15000 20000

Névleges teljesítmény W-ban 8000 12000 15000 20000

Teljesítmény eloszlás low order

Sugár minőség1 K (M2) 0.26 (3.8) 0.24 (4.2) 0.2 (5.0)

Teljesítmény felvétel2 84 120 155 200

100%-os kapacitáson, kW-ban

Impulzus frekvencia 310 Hz–100 kHz

A sugárforrás méretei, 1665 x 1524 x 1100 (65.6 x 60.0 x 43.3)

H x SZ x M mm-ben, (inch)

A sugárforrás tömege kg-ban, (lb) 1400 (3175) 1500 (3308) 1520 (3352)

A szekrény méretei, 2200 x 800 x 2100 3000 x 800 x 2100 5200 x 800 x 2100

SZ x M3 x M mm-ben (86.6 x 31.5 x 82.7) (118.1 x 31.5 x 82.7) (204.7 x 31.5 x 82.7)

(inch)

A szekrény tömege kg-ban (lb) 1470 (3241) 2220 (4895) 2300 (5072) 4000 (8820)

Hullámhossz 10.6 μm

Kimeneti stabilitás a névleges ± 2%

teljesítmény függvényében

Folyamatosan változtatható ki- 5%–100%-a a névleges teljesítménynek

menet (modulációs mód) az impulzusfrekvenciától

függően (RF)

Lézer impulzusszélesség 10 μs–cw

Laser gas in L/hr 48, 10, 2 (1.70, 0.35, 0.07)

(cu ft/hr) He, N2, CO2

Műszaki adatok: 

TRUMPF TruCoax lézerek

Kompakt diffúziós hűtésű lézer, mely kíváló sugárminőségének köszönhetően fémlemezek hegesztéséhez illetve vágásához is használható. A TruCoax 2000 egy vékony lemezek megmunkálására alkalmas, diffűziós hűtésű, magas susárminőségű lézer. Kompakt mérete és kis súlya különösen alkalmassá teszi robotba való integrálásra (beépítésre). A TruCoax 2000 lézert az Ön rendszerébe történő OEM integrációra is ajánljuk. Magától értetődik, hogy az ehhez szükséges összes szakmai ismeretanygot és későbbi támogatást is biztosítjuk.  

TruCoax 2000

Névleges teljesítmény W-ban 2000

Teljesítmény eloszlás TEM00

Sugár minőség1 K (M2) 0,9 (1,1)

Teljesítmény felvétel2 33

100%-os kapacitáson, kW-ban

Impulzus frekvencia 10 Hz–100 kHz

A sugárforrás méretei, 1960 x 510 x 540

H x SZ x M mm-ben

A sugárforrás tömege kg-ban3 250

A szekrény méretei, 1420 x 800 x 2000

SZ x M x M mm-ben

A szekrény tömege kg-ban 970

Hullámhossz 10,6 μm

Kimeneti stabilitás a névleges ± 2%

teljesítmény függvényében

Folyamatosan változtatható kimenet 5%–100%-a a névleges (modulációs mód) teljesítménynek

az impulzusfrekvenciától függően (RF)

Lézer impulzusszélesség 2 μs - cw

Lézer gázok l/h-ban, Premix He, = 0,01 = kb. 250 gáz csere

N2, CO2 intervallum minden 72

órában a beépített Premix palackokkal = kb. 2 év folyamatos üzemelés lehetséges 3 műszakos munka esetén

 

 

Műanyag és fa lézer

4000X2000mm 

  3 T CNC Lézervagó 120W Műanyag Plexi 20mm Fa 15mm
120W Co2 lézer Partnerünk:                           www.quantumlasertech.hu

 

SPECIFICATIONS ULCR-100/120
Rated Power* 100 or 120 watt
Wavelength 10.6µ
Power Stability +/-10%
M2 1.2+/-.2 (100) 1.4+/-.2 (120)
Beam Size (Near Field) 4+/-1mm
Beam Divergence (Full angle) 5+/-1mR
Polarization Linear
Pointing Stability 200µR
Optical Pulse Rise or Fall Time 120+/-40µS
Optical Delay Time 38+/-10µS
Optical Modulation 100% up to 5KHz
Modulation Signal Type TTL Compatible
Cooling Integrated air/water
Weight 82lbs. (37.1kg) - Class IV
Environmental  
Ambient Temperature (Operational) 50-95°F (10-35°C)
Relative Humidity <90% (Non-condensing)
Power Requirements  
DC Input Voltage 48.0 VDC
RMS Current (CW, Including Fan) 36 A
   

 Kezdőlap